Tot mai puţini sălăjeni în şomaj

 

Adela Farkas

Rata şomajului la nivel de judeţ, la sfârşitul lunii iunie, păstrează trendul descrescător înregistrat de la începutul anului

Potrivit datelor prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Romeo Sârca, numărul şomerilor aflaţi în evidenţele agenţiei la finele lunii iunie era de 5.268, ceea ce reprezintă o rată a şomajului de 4,96 la sută. Acest procent este cu 0,14 la sută mai mic faţă de cel din luna mai şi cu 0,64 la sută mai mic decât cel din luna iunie a anului trecut. Practic, comparativ cu luna mai a acestui an, în luna iunie Sălajul a avut cu 144 de şomeri mai puţin. Şomajul în Sălaj depăşeşte media înregistrată la nivel naţional, deoarece rata şomajului a înregistrat valoarea de 4,49 la sută. Cea mai mare rată a şomajului a fost de 8,43 la sută în judeţul Vaslui, iar la polul opus se afla judeţul Ilfov cu cea mai mică rată a şomajului 1,5 la sută. Sălajul se situează pe locul 20. Romeo Sârca a menţionat că în regiunea Nord-Vest rata şomajului a înregistrat valoarea de 3,86 la sută, în timp ce în celelalte regiuni rata a atins următoarele valori: Bucureşti-1,92 la sută, Centru – 5,09 la sută, Nord-Est – 5,02 la sută, Sud – 5,55 la sută, Sud-Est – 5,04 la sută, Sud-Vest- 6,55 la sută şi Vest – 3,10 la sută.

Doar o treime din şomeri primesc indemnizaţie

Directorul AJOFM Sălaj a arătat că din totalul şomerilor înregistraţi, 1.817 sunt şomeri indemnizaţi şi 3.451 sunt neindemnizaţi, numărul persoanelor din evidenţă înregistrând o scădere faţă de luna precedentă cu 44 persoanele beneficiare de indemnizaţie şi cu 100 de persoane neindemnizate. Ponderea şomerilor neindemnizaţi din numărul total al şomerilor este de 65,5 la sută, iar a celor indemnizaţi de 34,5 la sută. Din totalul şomerilor înregistraţi în luna mai, 43,2 la sută erau femei.

În Sălaj, şomerii cu cea mai mare pondere a şomerilor o reprezintă persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, respectiv, 77,9 la sută. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 16,9 la sută, iar cei cu studii universitare 5,2 la sută. Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de vârstă cuprinsă între 40-50 de ani (29,4 la sută), urmată de categoria cuprinsă între 30-40 ani (26,2 la sută), a celor cu vârsta de peste 50 de ani (22,9 la sută), a tinerilor sub 25 de ani (12,5 la sută), şi a persoanelor între 25 şi 30 ani( 9,0 la sută). În funcţie de mediul de provenienţă 3.939 au domiciliul în mediul rural şi 1.329 au domiciliul în mediul urban.

Absolvenţii vor creşte rata şomajului

„Rata şomajului în Sălaj este în continuă scădere, iar în perioada următoare se va constata o stagnare sau eventual o creştere a acesteia datorită intrării în evidenţele agenţiei a absolvenţilor din acest an”, a apreciat Romeo Sârca. Numărul absolvenţilor care se află în evidenţele agenţiei în această perioadă este de 67, din care 14 sunt absolvenţi din anul şcolar 2011-2012, iar 53 din promoţia anului trecut. Absolvenţii care doresc să beneficieze de sprijin în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înscrie în termenul de 60 de zile de la data înscrisă pe diploma de absolvire (sau în intervalul 1 august – 29 septembrie). Ei pot beneficia de indemnizaţie de şomaj timp de 6 luni în valoare de 250 de lei. Pentru înregistrarea cererii la AJOFM aceştia au nevoie de actul de identitate, actul de studii, certificatul de naştere, şi de căsătorie, dacă este cazul, de adeverinţă medicală (prin care se atestă că este apt de muncă), de dovadă fiscală că nu înregistrează venituri şi de o declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează cursurile unei forme de învăţământ.

 

 

 

Leave a Comment